Вести

Податоци од проектот ТММ (Trans Murder Monitoring)

17 ноември - Податоци од проектот ТММ (Trans Murder Monitoring)

Според податоците од проектот ТММ (Trans Murder Monitoring), во периодот од октомври 2022 до септември 2023, им биле одземени животите на 320 трансродови луѓе, како резул...

Документирај случаj

01 ноември - Документирај случаj

Документирајte случаи на повреда на права на трансродовите луѓе преку веб-страницата на Коалиција Маргини / Coalition Margins или на линкот на формуларот за док...

Бесплатна правна помош

31 октомври - Бесплатна правна помош

Бесплатна правна помош за сите трансродови лица Секој ден од 10 до 17 часот...

Европската комисија за расизам и нетолеранција побара властите јасно да ги регулираат условите и процедурите за правно признавање на родот во согласност со судската пракса на ЕСЧП

06 октомври - Европската комисија за расизам и нетолеранција побара властите јасно да ги регулираат условите и процедурите за правно признавање на родот во согласност со судската пракса на ЕСЧП

Соопштение на ТрансФормА Европската комисија за расизам и нетолеранција (ЕКРИ) во извештајот од шестиот циклус на набљудување на Северна Македонија побара спроведување на...

Убиена кубанка транс жена во Атина

13 јули - Убиена кубанка транс жена во Атина

Полицијата се’ уште го истражува мотивот за убиството на кубанската трансродова жена, која во понеделникот попладне беше пронајдена брутално избодена во нејзиниот стан во...

[ВИДЕО] Проследете го во целост говорот на Лила Милиќ

17 мај - [ВИДЕО] Проследете го во целост говорот на Лила Милиќ

Проследете го во целост говорот на Лила Милиќ кој го даде во Собранието на Република Северна Македонија по повод одбележувањето на 17-ти Мај, Меѓународниот ден за борба п...

Говор во Собранието на Република Северна Македонија по повод обележувањето на Меѓународниот ден за борба против хомофобија, транфобија и бифобија

17 мај - Говор во Собранието на Република Северна Македонија по повод обележувањето на Меѓународниот ден за борба против хомофобија, транфобија и бифобија

Лила Милиќ (Трансформа): Почитувани пратеници, претставници на граѓанските организации и претставници на дипломатскиот кор, 17-ти мај – Меѓународниот ден против хомофобиј...

Интерпартиската парламентарна група за унапредување на правата на ЛГБТИ лицата изразува силна поддршка на трансродовите лица

31 март - Интерпартиската парламентарна група за унапредување на правата на ЛГБТИ лицата изразува силна поддршка на трансродовите лица

🏳️‍⚧️По повод одбележувањето на 31 Март-Меѓународниот ден за видливост на трансродовите лица, Интерпартиската парламентарна група за унапредување на правата на ЛГБТИ лица...

Детранзиција и ретранзиција | Интервју со Тери Грифитс

02 февруари - Детранзиција и ретранзиција | Интервју со Тери Грифитс

Авторка на интервјуто: Мери Конвеј Тери Грифитс е трансродов маж кој детранзитирал и повторно транзитирал години подоцна. Тој ја раскажува неговата приказна и дава размис...

Процес на транзиција кај трансродови лица

20 јануари - Процес на транзиција кај трансродови лица

Транзицијата е процес на усогласување на внатрешните и надворешните родови карактеристики со своето изразување, кој им помага на трансродовите луѓе да го изразат нив...