Вести

Промоција на Транзин – магазин за историјата, идентитетите и искуствата на транс луѓето

15 јули - Промоција на Транзин – магазин за историјата, идентитетите и искуствата на транс луѓето

Во саботата, во Комитет, се одржа промоција на Транзин – првиот магазин во нашата земја посветен на историјата, идентитетите и искуствата на транс луѓето. Во моментов, не...

Најнова студија покажа дека транс спортистките немаат физичка предност над цис спортистките 

30 мај - Најнова студија покажа дека транс спортистките немаат физичка предност над цис спортистките 

Во очи на претстојните летни Олимписки игри во Париз, покрај вжештување на воздухот, се вжештува и така жешката дебата околу транс жените во спортот. Иако транс спортистк...

НИКОГО НЕ ИЗОСТАВАМЕ: ЕДНАКВОСТ, СЛОБОДА И ПРАВДА ЗА СИТЕ

17 мај - НИКОГО НЕ ИЗОСТАВАМЕ: ЕДНАКВОСТ, СЛОБОДА И ПРАВДА ЗА СИТЕ

Денес го одбележуваме Интернационалниот ден против хомофобија, бифобија и трансфобија – IDAHOBIT. Ден посветен на подигање на свесноста за насилството, стигмата и д...

ПОВИК ЗА УЧЕСТВО НА ОНЛАЈН РАБОТИЛНИЦА ЗА МЕНТАЛНО ЗДРАВЈЕ НА ТРАНСРОДОВИ ЛИЦА

16 април - ПОВИК ЗА УЧЕСТВО НА ОНЛАЈН РАБОТИЛНИЦА ЗА МЕНТАЛНО ЗДРАВЈЕ НА ТРАНСРОДОВИ ЛИЦА

Коалицијата МАРГИНИ Скопје и ТрансФормА објавуваат повик за психолози, психијатри, советувачи или психотерапевти за учество на работилница за стручна работа со трансродов...

Германскиот парламент изгласа закон кој ќе го олесни патот за промена на име и назнака за род во личните документи

15 април - Германскиот парламент изгласа закон кој ќе го олесни патот за промена на име и назнака за род во личните документи

На 12.04.2024 Германскиот парламент изгласа законска одредба која ќе ги олесни промената на името и родовиот идентитет во официјалните докумети за трансродовите, небинарн...

РЕАКЦИЈА: СТУДЕНТИТЕ И ДЕКАНАТОТ НА МЕДИЦИНСКИОТ ФАКУЛТЕТ ЈАВНО И ПРЕД СЕБЕ ДА СЕ ИЗЈАСНАТ ДАЛИ СТОЈАТ ПОЗАДИ МЕДИЦИНСКИ ПРОФЕСИОНАЛНИ СТАНДАРДИ

05 април - РЕАКЦИЈА: СТУДЕНТИТЕ И ДЕКАНАТОТ НА МЕДИЦИНСКИОТ ФАКУЛТЕТ ЈАВНО И ПРЕД СЕБЕ ДА СЕ ИЗЈАСНАТ ДАЛИ СТОЈАТ ПОЗАДИ МЕДИЦИНСКИ ПРОФЕСИОНАЛНИ СТАНДАРДИ

Почитувани, Со овој јавен допис ја изразуваме нашата загриженост и разочараност од одлуката на Деканатот на Медицинскиот факултет во последен момент да ја откаже дискусиј...

Маршираме храбро – 5 години видливост

28 март - Маршираме храбро – 5 години видливост

Во пресрет на 31 март – Меѓународниот ден за видливост на трансродовите луѓе, утре организираме марш под мотото „Маршираме храбро – 5 години видливост“. ТрансФормА стои р...

Почина 16 годишно дете со небинарен родов идентитет како резултат на анти-транс насилство во училишниот тоалет

21 февруари - Почина 16 годишно дете со небинарен родов идентитет како резултат на анти-транс насилство во училишниот тоалет

„Некс беше одличен ученик, сакаше да црта, чита, да игра Ark и Minecraft и беше многу посветен/а* на своето маче Зевс […] бев многу горда на Некс.“- зборува за Inde...

Повик за учество на работилница за ментално здравје на трансродови лица

12 февруари - Повик за учество на работилница за ментално здравје на трансродови лица

Коалицијата МАРГИНИ Скопје и ТрансФормА објавуваат повик за психолози, психијатри, советувачи или психотерапевти за учество на еднодневна работилница за стручна работа со...

320 трансродови и небинарни луѓе се убиени од Октомври 2022 до Септември 2023

20 ноември - 320 трансродови и небинарни луѓе се убиени од Октомври 2022 до Септември 2023

Пишува: Илја Лин Гладкова Денес, 20ти ноември, е Меѓународен ден на сеќавање на трансродовите луѓе. Време да оддадеме почит на сите трансродови и небинарни луѓе чии живот...