Меѓународниот ден на сеќавање на трансродовите и родово различните жртви за одбележување

Меѓународниот ден на сеќавање на трансродовите и родово различните жртви за одбележување

Денот на сеќавање на трансродовите лица (TDoR) се одбележува секоја година од 1999 година на 20-ти ноември како ден за сеќавање на трансродовите лица кои биле убиени како резултат на трансфобија. Денот е основан за да го привлече вниманието врз континуираното насилство насочено кон трансродовите лица. Денот на сеќавањето на трансродовите е основан во 1999 година од мала група, вклучувајќи ги Гвендолин Ен Смит, Ненси Нанџерони и Јахаира ДеАлто, за да го одбележат убиството на црните трансродови жени Рита Хестер во Олстон, Масачусетс и Шанел Пикет во Вотертаун, Масачусетс. Кај нас, за првпат почнува да се одбележува на 20-ти ноември 2019 година, повикувајќи го луѓето и организациите се мобилизираат за да му се спротивстават на транс-насилството со кое се соочуваме.

Галерија