Меѓународен ден на видливоста на трансродовите лица

Меѓународен ден на видливоста на трансродовите лица

Меѓународниот ден на видливост на трансродовите луѓе се одбележува на 31-ви март и е посветен на славење на трансродовите лица и подигање на свеста за дискриминацијата со која се соочуваат трансродовите лица ширум светот, а воедно и прослава на нивниот придонес во општеството. Настанот беше започнат од трансродовата активистка Рејчел Крандал од Мичиген во 2009 година, кога беше и одржан првиот Марш како реакција на недостатокот на ЛГБТК+ препознавање на трансродовите луѓе, потенцирајќи ја фрустрацијата што единствениот добро познат ден на трансродовите лица во центарот беше Денот на сеќавањето на трансродовите луѓе, кој ги оплакуваше убиствата на трансродовите луѓе, но не ги признаваше и славеше живите членови на трансродовата заедница. Првиот Меѓународен ден на видливост на трансродовите луѓе во Република Северна Македонија се одржа на 31-ви март 2019 година.

Галерија