Вести

Германскиот парламент изгласа закон кој ќе го олесни патот за промена на име и назнака за род во личните документи

15 април - Германскиот парламент изгласа закон кој ќе го олесни патот за промена на име и назнака за род во личните документи

На 12.04.2024 Германскиот парламент изгласа законска одредба која ќе ги олесни промената на името и родовиот идентитет во официјалните докумети за трансродовите, неби...

Почина 16 годишно дете со небинарен родов идентитет како резултат на анти-транс насилство во училишниот тоалет

21 февруари - Почина 16 годишно дете со небинарен родов идентитет како резултат на анти-транс насилство во училишниот тоалет

„Некс беше одличен ученик, сакаше да црта, чита, да игра Ark и Minecraft и беше многу посветен/а* на своето маче Зевс […] бев многу горда на Некс.“- зборува за Independent Су Бен...

Промоција на Транзин – магазин за историјата, идентитетите и искуствата на транс луѓето

15 јули - Промоција на Транзин – магазин за историјата, идентитетите и искуствата на транс луѓето

Во саботата, во Комитет, се одржа промоција на Транзин – првиот магазин во нашата земја посветен на историјата, идентитетите и искуствата на транс луѓето. Во момент...

Транзин – Магазин за историјата, идентитетите и искуствата на транс-луѓето

14 јули - Транзин – Магазин за историјата, идентитетите и искуствата на транс-луѓето

„И, накратко за насловот „Транзин“. По неколку обиди на оваа публикација да ѝ дадеме име кое ја отсликува разноликата содржина, но и бујното и моќно постоење на тр...

Најнова студија покажа дека транс спортистките немаат физичка предност над цис спортистките 

30 мај - Најнова студија покажа дека транс спортистките немаат физичка предност над цис спортистките 

Во очи на претстојните летни Олимписки игри во Париз, покрај вжештување на воздухот, се вжештува и така жешката дебата околу транс жените во спортот. Иако транс спо...

Анализа на пристапност и достапност на здравствени услуги за трансродови лица во Република Северна Mакедонија

29 мај - Анализа на пристапност и достапност на здравствени услуги за трансродови лица во Република Северна Mакедонија

Во рамките на проектот Ensuring Human Rights for Trans Communities in Eastern Europe and Central Asia, финансиран од TEGU. ТрансФормА, со административна поддршка од Коалиција Маргини спорведе истражу...

НИКОГО НЕ ИЗОСТАВАМЕ: ЕДНАКВОСТ, СЛОБОДА И ПРАВДА ЗА СИТЕ

17 мај - НИКОГО НЕ ИЗОСТАВАМЕ: ЕДНАКВОСТ, СЛОБОДА И ПРАВДА ЗА СИТЕ

Денес го одбележуваме Интернационалниот ден против хомофобија, бифобија и трансфобија – IDAHOBIT. Ден посветен на подигање на свесноста за насилството, стигмата и д...